توزیع نخستین ثروت در اسلام

توزیع نخستین ثروت در اسلام
توزیع نخستین ثروت در اسلام نظریه توزیع نخستین ثروت در اقتصاد اسلامی بیان می‌کند که ثروت‌های طبیعی در مالکیت خداوند و حکومت اسلامی هستند و مالکیت خصوصی ناشی از دو نوع کار اقتصادی، یعنی ایجاد ثروت جدید و بهره‌برداری از ثروت‌های طبیعی فاقد آمادگی است. حق اولویت در بهره‌برداری به کار اقتصادی وابسته است و مالکیت به وجود آمده با دو نوع محدودیت، یکی ناشی از خود قاعده مالکیت و دیگری از اختیارات حاکم اسلامی، همراه است. در نهایت، مالکیت به دست آمده ثابت و بادوام است و تا زمانی که دلیلی برای سلب آن وجود نداشته باشد، ادامه خواهد داشت.

توزیع نخستین ثروت در اسلام

آیت‌الله محسن اراکی:

نظريه [توزیع نخستین ثروت در اقتصاد اسلامی] را مى‌توان در پنج بند ذيل خلاصه نمود:

۱. ثروت‌هاى طبيعى در اصل در مالكيت خداى متعال و حكومت اسلامى است.

۲. دو نوع كار اقتصادى منشأ مالكيت خصوصى ثروت‌هاى طبيعى مى‌شوند:

الف: ايجاد ثروت جديد؛

ب: ايجاد بهره‌زايى در ثروت‌هاى طبيعى فاقد آمادگى بهره‌بردارى (موات).

۳. كار اقتصادى بهره‌بردارى در ثروت‌هاى طبيعى آماده بهره‌بردارى و محياة بالطبع، منشأ حق اولويت در بهره‌بردارى از آن‌هاست.

۴. مالكيت به دست آمده و نيز هرگونه حقى كه در اثر كار اقتصادى در ثروت طبيعى به وجود آيد با دو نوع محدوديت همراه است:

الف: محدوديت نخستين از خود قاعده مالكيت يا اولويت ناشى از كار نشأت مى‌گيرد كه بر اساس آن حق به وجود آمده فراتر از كار انجام گرفته نخواهد بود.

ب: محدوديت ثانوى كه نتيجه اختيارات حاكم اسلامى است، و بر مبناى آن در صورت رها كردن كار اقتصادى- يا حتى عدم انجام كار اقتصادى مناسب و درخور- حاكم اسلامى مى‌تواند طبق ضوابط و شرايطى كه مصلحت عمومى اقتضا مى‌كند به حق به وجود آمده در نتيجه كار پايان دهد، و با سلب اختيارات بهره‌بردار، ثروت اقتصادى طبيعى را در اختيار ديگرى قرار دهد.

۵. مالكيت به وجود آمده در نتيجه كار، ثابت و بادوام است، و مادام كه سبب خاصى كه موجب سلب يا نقل مالكيت باشد به وجود نيايد ادامه دارد. بنابراين نماء و افزايش ثروت طبيعى همچون اصل خود، در مالكيت احياء كننده و آفريننده بهره‌زايى در ثروت طبيعى نخستين، خواهد بود.

 

[1]. آیت‌الله محسن اراکی، فقه نظام اقتصادی اسلام، ج۱، ص۲۷۱-۲۷۲

صفحه گفتگو با اساتید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر

گفتگو با اساتید


پیمایش به بالا